- Kaldıraç: Kaldıraç, belli bir teminat ile daha büyük bir pozisyon alınabilmesi için kullanılan bir mekanizmadır. Örneğin; 100 dolarlık bir yatırım yapan bir yatırımcı, kaldıraç oranının 10:1 olduğunu düşünürsek, pozisyon büyüklüğü 1000 dolara kadar çıkabilir. Kaldırarak yatırım yapılabilen enstrümanlar arasında döviz çiftleri, hisse senetleri, emtialar ve bazı kıymetli madenler sayılabilir. Kaldıraç sistemi sayesinde yatırımcı, pozisyonunu büyüterek kar oranını arttırabileceği gibi aynı oranda zarar riski de üstlenebilmektedir.
- Pip: Döviz kurlarındaki en küçük değişim birimi olarak kullanılır. Örneğin EUR/USD paritesinde 1.3500 seviyesinden işlem gören bir yatırımcı, kuru 0.0001 değiştirdiğinde 1 pip kazanmış olur.
- Margin: Yatırımcıların pozisyon alabilmeleri için brokerlara yatırım yapmaları gereken teminat tutarıdır. Bu tutar, belli bir oranı ifade eder ve pozisyon büyüklüğüne göre değişebilir. Kaldıraç oranı da bu yüzden önemlidir. Örneğin 10:1 kaldıraç oranında işlem yapan bir yatırımcının, 100 dolarlık bir pozisyon alabilmesi için yatırım yapması gereken 10 dolarlık bir tutar vardır.
- Teminat: Yatırım yapılan paranın ya da başka bir değerin belirli bir süre için kullanılması için gerekli olan tutardır. Örneğin; bir bankaya 50.000 lira teminat yatırarak kredi kullanabilirsiniz.
- Sözleşme Büyüklüğü: Yatırımcıların pozisyon alabilecekleri en küçük hacimdir. Bazı sözleşmelerin büyüklüğü 1 lot iken, bazıları 100 lot’tan fazladır.
- Lot: Forex’te 1’e daha yakın bir işlem yapılmasına 1 lot denir. Bazı yatırımcılar pozisyonlarını büyütmek için bu terimi kullanırken, bazıları ise sözleşmelerin büyüklüğünü ifade etmek için kullanır.
- Kar/Zarar Oranı: Yatırımcıların kar/zarar durumunu gösteren bir orandır. Örneğin; 1:2 kar/zarar oranına sahip bir yatırımcı, kar elde ettiğinde pozisyonunun iki katı kadar kazanırken, aynı oranda zarar eder.
- Risk Yönetimi: Yatırımcıların pozisyonlarını açarken kullandıkları bir yöntemdir. Bu yöntemler arasında stop loss ve take profit gibi emirler sayılabilir. Risk yönetimi sayesinde, yatırımcılar pozisyonlarının ne kadar büyük bir zarar ile kapatılacağını veya kar elde edileceğini belirleyebilmektedir.
- Stop Loss: Stop loss, yatırımcıların pozisyonlarını karşılaştıkları zararı belirli bir miktarın altına düşmeyecek şekilde kapatmalarını sağlayan bir mekanizmadır. Stop loss kullanılmadığı takdirde, yatırımcılar pozisyonlarını kademeli olarak zarara uğratabilmektedir.
- Take Profit: Take profit, pozisyonun karını almak isteyen yatırımcılar için kullanılan bir mekanizmadır. Yatırımcılar take profit emri kullanarak, pozisyonlarından kâr elde ettikleri miktarı alabilmektedir.